26 Eylül 2011 Pazartesi

Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi Yolu çiziliyor


Çorum Valiliği’nce geçen yıl hazırlanan ve uygulamaya konulan Hitit Yolu Projesi’nin ardından başlatılan Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi Yolu çalışmaları hızla devam ediyor.

Proje kapsamında Kızılırmak Havzası boyunca uzanan yerleşim birimlerinin kültürel, tarihsel ve doğal güzellikleri değerlendiriliyor. Geleneksel ve özgün yemek kültürünün etrafında çalışmalar yürütülüyor.

Bu çalışma sırasında öncelikle Kızılırmak Havzası’ndaki Çorum’a bağlı ilçelerin mutfaklarının özellikleri, geleneksel sofra düzeni ve kullanılan ekipmanlar, pişirme yöntemleri ve özel gün yemekleri araştırılacak. Yemek ve yiyecekle ilgili gastronomik değerler belirlendikten sonar yurt dışında örnekleri görülen manzaralı araç yolu (panoramic driving route), yürüyüş ve bisiklet rotaları oluşturulacak. Çorum mutfağını şekillendiren özel ürünlerin tanıtımının yanı sıra, Kızılırmak ve çevresi boyunca var olan tarihi ve diğer kültürel değerler de söz konusu turizm projesine eklenecek.

Çeltik tarlaları, meyve bahçeleri, baraj gölleri ve ilçelerden geçen Kızılırmak’ın yaşamsal değer kattığı topraklarda yürütülecek çalışma, akarsuya sınırı olan ilçelerin tümünü kapsayacak.Tüm bölgede binlerce yıllık tarihin yansıması olan mutfak kültürü araştırılıp özgün yemekler öne çıkarılarak Gastronomi Yolu’nun temeli atılacak.

Ardından Obruk Baraj Gölü, Bayat-İskilip-Kargı-Osmancık yaylaları değerlendirilerek yürüyüş ve bisiklet rotaları belirlenecek. Güneyde Çankırı, kuzeyde Sinop sınırları arasındaki Çorum-Kızılırmak Havzası’nı bir baştan bir başa kat edecek olan çalışma esnasında doğal güzellikler, tarihi ve kültürel değerler, el sanatları, folklorik ve otantik öğeler de değerlendirilecek. Özellikle Pafligonya bölgesine giren coğrafyalardaki kaya mezarları ve antik yerleşimler, hiç çivi kullanılmadan yapılmış yöresel adı ‘çatkı’ olan yayla evleri, Bayat Eskialibey Beldesi’ndeki halı-kilim-çanta dokumalarından oluşan el sanatları çalışma kapsamına alınacak.

Çalışma sırasında köy köy gezilerek yemek kültürü ile ilgili araştırmalar yapılacak. Bu projeyle koordineli olarak devam eden “Hitit Yemekleri Yarışması Kitabı” çalışmasındaki Kızılırmak yemekleri, özet olarak Gastronomi Yolu kitap projesinde de yer alacak.