19 Ocak 2012 Perşembe

HES’ler Toroslar’daki Roma ve Selçuklu yollarını tahrip edecek

HES’ler Toroslar’daki Roma ve Selçuklu yollarını tahrip edecek

Pazartesi, 16. Ocak 2012, 07:28


Antik Roma yollarıyla, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma kervan ve katır yollarını yok olup gitmekten kurtararak turizme kazandırmayı hedefleyen Kate Clow'un bu projesi yaklaşık on yıldır sürüyor.

Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yürüşçüleri ağırlayan St. Paul Yolu'na ilgi giderek de artıyor. Ancak Clow'un başı bugünlerde rota üzerinde inşa edilmek istenen baraj ve HES projeleriyle dertte. Çünkü Antalya ve Isparta sınırlarında Toros dağlarının en zengin coğrafyasında projelendirilen Kasımlar Barajı ve HES projesi, St. Paul Yolu'nun önemli bir bölümünü olumsuz ölçüde etkileyecek.


Rota boyunca konaklama yerlerinin sayı ve kalitesinin arttırılmasını hedeflediğini dile getiren Clow, "Küçük grupların konaklayabileceği ev pansiyonları oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje hayata geçtiğinde Kesme ve Selge arasında her gün yürüyüşçüler olacak ve her köyde para bırakacaklar. Bu çalışmaların ardından Nisan ayında yürüyüşçüler gelmeye başlayacak" dedi.

"Kasımlar Barajı'nın kapsayacağı alan, St. Paul Yolu'nun önemli güzergahlarıyla kesişiyor. Bu durum gelecek vadeden bu projeyi olumsuz etkileyecek. Bölgeye gelen turistler, sabah gözlerini açıp vadiye baktıklarında baraj inşaatı ve moloz yığınlarıyla karşı karşıya kalacak. Patlayan dinamitler, iş makineleri, kamyonlar ve dayanılmaz bir gürültü. 'Ahh! Neden buraya geldik!' diyecekler. Ben bu durumu tur şirketlerine nasıl izah edebilirim? Bir vadi neden bu şekilde mahvediliyor anlamıyorum. Türkiye, o kadar güzel bir ülke ama Türkler sahip oldukları güzellikleri mahvedebiliyorlar. Bu inanılmaz bir şey! Sanki bir cinayet" şeklinde konuştu.

"Kentler daha çok kalabalık ve sıcak, benzin fiyatları çok daha pahalı olacak. Hepsinden önemlisi iş alanları daha da azalacak. Dünya ekonomisi iflasa doğru sürükleniyor. İşte o zaman geldiğinde kendi köyüne geri dönmek isteyeceksin. İşte o zaman şimdi kolayca gözden çıkardığınız topraklarınız için çok üzüleceksiniz. Gıdanızı, hayvanlarınızı nerede yetiştireceksiniz o zaman? Hangi tarladan karnınızı doyuracaksınız? Türkiye'de şimdilik bir şey garanti; insanlar nerede yaşıyor olursa olsunlar kendi köylerine döndüklerinde kendi ihtiyaçlarını sahip oldukları topraklarda üretebilirler, hayatlarını sürdürebilirler. Bu, gençler için daha çok önemli bir yaşam garantisidir. Toprak bir mirastır ve geleceğin garantisidir. Topraklarınızı asla terk etmeyin ve satmayın."

HES projeleri ve bu projelere donanım sağlayan sektörle Dünya Bankası arasında kolay kredilendirme ilişkileri bulunduğunun altını çizen Clow, İsviçre'de HES tirbünleri üreten büyük bir şirketin iflas ettiğini ve Artvin'de yıllardır bir türlü bitirilemeyen büyük bir barajın bu nedenle işletmeye alınamadığını öne sürdü.

Clow, "Enerjide dışa bağımlıyız diyorlar. Oysa asıl teknolojide dışa bağımlılar. Biz Çoruh'taki yanlıştan bir şey öğrenmedik mi? Hiç ders almadık mı olanlardan? O kadar kişi göç etti, o kadar çiftçi iflas etti hala bir şey öğrenmedik mi biz bu olanlardan? Zeytinden pirince her şey yetişiyordu Arvin'de, şimdi bitti! " görüşünü savundu.