29 Şubat 2012 Çarşamba

Türkiye Kültür Yolları Avrupa'da

Türkiye'deki kültür yollarının tanıtıldığı site (www.cultureroutesinturkey.com),
European Institute of Cultural Routes (Avrupa Kültür Yolları Enstitüsü)
web sitesinde yer aldı.


http://www.culture-routes.lu/php/fo_index.php?lng=en&dest=bd_ac_det&id=00003353

sayfasının sağ tarafında tüm rotaların linkleri bulunuyor.

13 Şubat 2012 Pazartesi

Gastronomi Yolu BuklaMania'nın programında

BuklaMania Seyahat Acentası, tarih ve gastronomi meraklılarına Hitit ve Gastronomi Yolu'nu    birleştirerek bir tur programı hazırladı.

Detaylar için https://www.bukla.com/gp-tour/hitit-ve-kizilirmak-gastronomi-yolu sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Hafif doğa yürüyüşleri ve gurme turlarıyla ilgileniyorsanız, 
https://www.bukla.com/gp-tour/kizilirmak-gastronomi-trek sayfasını incelemenizi öneririz.

10 Şubat 2012 Cuma

Hitit Yolu Artık Unesco İsim ve Logosunu Taşıyor

Turizm potansiyelini arttırmak ve Çorum’u uluslar arası arenada tanıtmak amacıyla oluşturulan Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları projesi artık Unesco isim ve logosunu taşıyor. Valiliğimizin projelendirdiği Hitit Yolu çalışması, bilindiği gibi 2 yıl önce hayata geçirilmişti. Çorum’a gelen turistlerin tasarladıklarından daha uzun süre ilimizde kalmasını teşvik eden bu çalışma turist sayısını arttırmayı hedeflerken diğer yandan da köy evlerinde konaklamayı teşvik ederek bölgeye ekonomik katkı sağlıyor.

İki yıldır çeşitli seyahat acentelerinin organize ettiği turların geldiği Hitit Yolu, giderek ulusal ve uluslar arası platformda tanınmaya başladı. Özelde Hitit Yolu, genelde ise Çorum’un tanıtımını üst seviyelere taşımak adına Valiliğimizin geçtiğimiz günlerde Unesco Türkiye Milli Komisyonuna başvurduğu talep, 3 şubat tarihinde kabul edildi. Unesco Türkiye Milli komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından gönderilen yazıda ‘Unesco isim ve logosunun kullanılmasının yönetim kurulumuz tarafından uygun mütala edilmiştir’ ibaresiyle resmiyet kazanmıştır.

Hitit Yolu ayrıca, Kültür Bakanlığı ve Valiliğimiz tarafından geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen ‘Türkiye Kültür Yolları’ çalıştayında, ‘Pilot Bölge’ seçildi. Hitit Yolunun artık Unesco isim ve logosu taşıması, Çorum’un Ankara’ya yakınlığı ve bölgedeki Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının varlığı, bu kararda önemli bir rol oynadı. Hitit Yolununun pilot bölge seçilmesiyle birlikte bundan sonra Türkiye’de oluşturulacak tüm yürüyüş yolları projeleri, Hitit Yolu standartları baz alınarak hayata geçirilecek.

Hitit Yolu turizm çalışmasının Unesco logosu taşıması ve benzerleri arasında pilot bölge seçilmesi, Çorum’un varolan turizm dinamiklerini gelecek günlerde arttıracak en önemli etkenler olacaktır.


Kaynak : www.corum.gov.tr

4 Şubat 2012 Cumartesi

Çorum, Kültür Yolları Çalıştayı'na Ev Sahipliği Yapıyor

Kültür Yolları Çalıştayı Başladı (04.02.2012)
Kültür Yolları Çalıştayı’nın ikincisi bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan’ın katılımıyla Çorum Müzesi’nde başladı.

2 gün sürecek çalıştayın bugünkü kısmı 2 oturum şeklinde gerçekleştiriliyor. Sabah yapılan oturumda Kültür Yollarının Avrupa Konseyi Kültür Yolları ile Entegrasyanu ele alınırken öğleden sonra ise Kültür Yolları Alanında Proje Çalışmaları, Fon Kaynakları ve AB Projeleri ele alınıyor. Yarın ise çalıştay kapsamında Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları inceleme gezisi yapılacak.

Bugün başlayan çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Vali Nurullah Çakır, Kültür ve Tüzm Bakanlığı Temsilcisi Ece Yiğit, Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Alperto D’alessandro, Unesco Kültür Rotaları Komite Başkanı Mehmet Kalpaklı, Bilken Üniversitesi’nden Orhan Hallik, AB Delagasyonu Temsilcisi Seda Erden, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sema Marangoz ile Alacahöyük Belediye Başkanı Rıza Bek ve çok sayıda kişi katılıyor.

Müsteşar Özaslan’ın Kültür Çalıştayı boyunca Çorum’da olacağı belirtildi. Çalıştayın birinci günü Çorum Müzesi’nde yapılacak olan programa katılan Özaslan, yarın da çalıştay kapsamında düzenlenen Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları’nda inceleme gezisine katılacak. Müsteşar Özaslan, Hitit Barajı yürüyüşünün ardından Çorum’dan ayrılacak.

DENEYİMLİ İSİMLER ÇORUM’DA
Çorum’da ikincisi düzenlenen Kültür Yolları Çalıştayı’na bu alanda çalışma yapmış çok sayıda kişi de katılıyor. Türkiye’nin önemli turizm ve kültür yollarını hazırlayan yerli ve yabancı bilim insanları,  Çorum’a  gelerek  deneyimlerini paylaşıyor. Likya  Yolu’nu  hazırlayan Kate Clow, Evliya Çelebi Yolu’nu hazırlayan Caroline Finkel, İbrahim  Yolu’nu  hazırlayan  Alison  Tanik  ve Mehmet Oymak, Frig Yolu’nu hazırlayan Hüseyin Sarı, Yenice, İstiklal ve Hitit Yolu’nu hazırlayan Ersin Demirel, Küre Dağları’nı hazırlayan Ercan Yeni, İpek Yolu’nu hazırlayan Chris-Başak Güner, Karia Yolu’nu hazırlayan Altay Özcan, Kaçkar Yolu’nu hazırlayan Zafer Onay, Sultan Yolu’nu hazırlayan Meftun Kutlu, St Paul Yolu’nu hazırlayan İbrahim Ağartan, Walks İn Turkey’i hazırlayan Brian Humphries, Faralya-Kapa’ı hazırlayan Nihat Tokdil, Evliya Çelebi’yi hazırlayan Ercihan Dilari, Kültür Yolları Çalıştayı’na katılıyorlar.