17 Mayıs 2016 Salı

Türkiye'nin En İyi 10 Şelalesi Hürriyet Seyahat Eki'nde

Türkiye'nin en iyi 10 şelalesi

Anadolu denize kavuşmak için metrelerce yükseklikten dökülen şelalelerle dolu. Üstelik karın erimesiyle birlikte gürül gürül akan şelaleleri görmenin tam zamanı. Peki Türkiye'nin en güzel şelaleleri hangisi? Büyük jürimize sorduk...

Foto muhabiri Coşkun Aral, Hürriyet Seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Atlas Dergisi Yayın Direktörü Murat Köksal, Yürüyüş rotaları rehberi Ersin Demirel, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Sinan Çakmak, Fotoğraf turları rehberi Faruk Akbaş, Atlas dergisi yazarı Yıldırım Güngör, gezgin, yazar Uğur Biryol, WWF Türkiye Direktörü Sedat Kalem seçti.

1. KURŞUNLU ŞELALESİ / ANTALYA
18 metre yükseklikten dökülen, 1991’de açılan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nın içerisinde yer alıyor. 33 hektarlık bölgede seyir terasları, çocuk parkı, restoran, yürüyüş yolları ve patikalar var. Antalya-Isparta Karayolu 28. km.










2. KAPUZBAŞI ŞELALELERİ / KAYSERİ 
Dağcıların uğrak yeri Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Yekpare kaya üzerinden büyük bir basınçla yedi ayrı koldan akan şelaleler basınçtan dolayı etkileyici seslerle dökülüyor. Etrafta bungalovlar ve piknik alanları mevcut. Yahyalı.




3. MARAL ŞELALESİ / ARTVİN
Yeşillikler içerindeki Maçahel Vadisi’nde bulunan şelale beş metre yükseklikten dökülüyor. Dicle Tuba Kılıç, “Patika yolu dışında bir ulaşımı olmaması doğanın korunmasını sağlamış. Asırlık ağaçların arasında, çok yüksek ve etkileyici bir şelale” diyor. Borçka.


















4. TORTUM ŞELALESİ / ERZURUM
22 metre genişliği olan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale dünyanın en önemli şelaleleri arasında gösteriliyor. Bir heyelan sonucu oluşan şelale için Saffet Emre Tonguç, “Tam bir doğa harikası, güneşli havalarda üzerinde beliren gökkuşağı ile fotoğraf tutkunları için ideal” diyor. Uzundere.


















5. AĞARAN ŞELALESİ / RİZE
Üç kilometrelik çay bahçeleri arasından geçerek ulaşılan şelale, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülüyor. Uğur Biryol, Ağaran için şunu söylüyor: “Etkileyici doğasıyla mutlaka görülmeli. Ayrıca üzerindeki gölette yüzebiliyorsunuz.' Çayeli.


























6. DÜDEN ŞELALELERİ / ANTALYA
Şehir merkezine sadece 10 km. uzaklıktaki iki şelale Konyaaltı ve Lara arasında Akdeniz’in mavisiyle buluşuyor. Şelalelerin büyüğü Aşağı Düden 50 metreden gürültüler çıkararak dökülüyor. 15 km. uzaklıktaki Yukarı Düden şelalesi ise altında bir mağarayı gizliyor. Merkez.
















7. MANAVGAT ŞELALESİ / ANTALYA
Kış aylarında yoğun debisinden dolayı şelale yerine delice akan bir ırmağa dönüşen Manavgat’a gitmek için en iyi mevsimdeyiz. Beş metrelik yükseklikten düşen şelale geniş görünümüyle etkileyici. Ayrıca dünyaca ünlü olduğunu da söylemek lazım. Manavgat.
















8. ÇİSELİ ŞELALESİ / ORDU
6 metreden dökülen şelale yaz-kış aynı debide akıyor. Altında üç tane daha küçük şelale var. Önündeki üç metre genişliğinde ve derinlikteki doğal gölde yüzebilirsiniz. İki km. uzaklıkta alabalık yiyebileceğiniz bir çiftlik de mevcut. Merkez.
















9. UÇAN 1 VE UÇAN 2 ŞELALELERİ
Antalya’da şelale denince akla Kurşunlu, Düden ve Manavgat gelir. Ancak Türkiye’nin ikinci uzunluktaki yürüyüş rotasın yanında bulunan bu iki şelale göz ardı edilmemeli. Uçan 1 62 metreden, Uçan 2 ise 78 metreden dökülüyor. Serik.
















10. MURADİYE ŞELALESİ / VAN
Yaklaşık 20 metreden dökülen şelalenin kaynağı Tendürek Dağı’ndan geliyor. Yıldırım Güngör, “Hem Van Gölü hem de Süphan Dağı manzarasına sahip. Eski lav tünelinden akan eşsiz bir şelale” diyor. Kışın buz tutan şelale fotoğrafçıların akınına uğruyor. Muradiye.

















Kaynak : Hürriyet Gazetesi Seyahat Eki (08.05.2016)