18 Mayıs 2016 Çarşamba

Türkiye'nin En Güzel 10 Kanyonu Hürriyer Seyahat Eki'nde

Türkiye’nin en güzel 10 kanyonu

Anadolu, doğanın bize sunduğu en etkileyici oluşumlardan kanyonlar bakımından oldukça zengin. Trekking, fotoğraf ve doğa tutkunuysanız ve hâlâ bu kanyonlara gitmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Yedi jüri üyemizin ilk tercihi Valla Kanyonu oldu.

Alanında uzman isimlerden oluşan büyük jüri Türkiye'nin en güzel 10 kanyonunu seçti. Sedat Kalem - WWF Türkiye Temsilcisi, Murat Köksal - Atlas Dergisi Yayın Direktörü, Sinan Çakmak Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni, Dicle Tuba Kılıç - Doğa Derneği Başkanı, Ersin Demirel - Yürüyüş rotaları rehberi, Yücel Sönmez Hürriyet Seyahat Editörü, Esra Ergin - Dağcı, Tunç Fındık - Dağcı, Ali Nasuh Mahruki - AKUT kurucusu, Hale Taşkın -Dağcı.


1. En etkileyici
VALLA KANYONU / KASTAMONU
Küre Dağları Milli Parkı’nda bulunan kanyon 800 metreye uzanan derinliğiyle dünyanın en derin ikinci kanyonu unvanını taşıyor. Yücel Sönmez, “Sadece Türkiye’nin değil gezegenin en etkileyici kanyonlarından biri. İnsana kendinin ne kadar küçük olduğunu hissettiriyor” diyor.



















2. Mutlaka korunmalı
KÖPRÜLÜ KANYON / ISPARTA ve ANTALYA
Adını üzerinde bulunan tarihi iki köprüden alan kanyonda rafting yapılabilmekte. Dicle Tuba Kılıç, “Hem turizmi, hem biyoçeşitliliği hem de temiz su kaynağı olmasından dolayı mutlaka korunması gereken bir cennet” diyor. 14 km. uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun kanyonlarından.




















3. Yayla niyetine
SAKLIKENT KANYONU / MUĞLA ve ANTALYA 
Antalyalıların yayla niyetine kullandıkları kanyon 18 km uzunluğa ve 200 metre yüksekliğe sahip. Zeminde yol alan Karaçay oldukça şiddetli bir şekilde akıyor. Bu yüzden kanyona 200 metrelik tahta bir köprüyle giriliyor. Unutmadan Ksantos Antik Kenti buraya çok yakın.




















 






4. Gizli kalmış
SANSARAK KANYONU / BURSA
Eşsiz bir doğaya sahip olmasına rağmen çoğu kimse buranın adını bile duymamış. Bu sayede korunan kanyon usul usul akan Kayalı Dere boyunca yer yer genişleyip daralan 7 km’lik parkuruyla doğa yürüyüşü için mükemmel bir bölge. 500 yıllık Osmanlı yerleşimi olan Sansarak Köyü’nü de mutlaka gezin.
















 




5. Eşsiz günbatımı
IHLARA VADİSİ / AKSARAY
Hasan Dağı’ndan püsküren lavların oluşturduğu, 14 km. uzunluğundaki kanyon yer yer 110 metre genişliğe ulaşıyor. Hristiyanların kayalara oyarak yaptığı sayısız barınak, kilise ve mezar vadi boyunca yer alıyor. Ayrıca gün batımında eşsiz bir manzarası var.



















6. Harika yürüyüş
YAZILI KANYON / ISPARTA
Sütçüler İlçesi'ndeki kanyon adını içerisindeki bir kayada Yunan şair Epiktetos'un şiirinin olduğu kaya yazıtından alıyor. Esra Ergin, "Hem tarihi hem doğası hem de tırmanış yapılabilen harika bir yer" diyor. Önemli bir yürüyüş rotası da olan bölge Aziz Paul buradan geçtiği için Hristiyanlar tarafından kutsal sayılıyor.















 



7. Balıktan kanoya
KÜPKAYA KANYONU / ORDU
Yeşillikler içindeki Ulubey ilçesinde yer alan kanyon iki km. uzunluğa ve beş ile 20 metre arasında değişen genişliğe sahip. Balık tutmak, kano sporu yapmak, yüzmek ve fotoğraf çekmek için harika bir doğası var. Kamp yapmaya müsait alanlara da sahip kanyonun içerisinde bir de şelale bulunuyor.




















8. Fotoğraf tutkunla
CEHENNEMDERESİ KANYONU / ARTVİN
Çok sarp ve derin bir kanyon olduğu için yöre halkı tarafından ‘Cehennem Deresi’ olarak isimlendirilen kanyon Ardanuç’ta bulunuyor. Kanyonda yeterince turistik bir altyapı bulunmuyor. Girişten ilerledikçe yüksek kayalıklarda geniş mağaraları göreceksiniz. Kaya oluşumları harika fotoğraf kareleri sunuyor.

















 



9. Likya Yolu'nda
GÖYNÜK KANYONU / ANTALYA-Kemer
Göynük’te bulunan kanyon yazın güneşin kavurduğu Antalya’da, doğada serin bir gün geçirmek isteyenlerin akınına uğruyor. Yüzme alanları, şelaleleri ve trekking parkuruyla huzur ve eğlence vaat ediyor. Dünyanın en iyi yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu’nun bir bölümü de kanyondan geçiyor.





















10. Dünyada ikinci
KARANLIK KANYON / ERZİNCAN
37 yıldır yaz aylarında düzenlenen Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Festivali burada yapılıyor. Özellikle BASE jumping tutkunlarının ilgisini çekiyor. Fırat Nehri’nin kolu olan Karasu’nun aktığı kanyon ABD’deki Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük kanyonu.



















Kaynak : Hürriyet Gazetesi Seyahat Eki (15.05.2016)

17 Mayıs 2016 Salı

Türkiye'nin En İyi 10 Şelalesi Hürriyet Seyahat Eki'nde

Türkiye'nin en iyi 10 şelalesi

Anadolu denize kavuşmak için metrelerce yükseklikten dökülen şelalelerle dolu. Üstelik karın erimesiyle birlikte gürül gürül akan şelaleleri görmenin tam zamanı. Peki Türkiye'nin en güzel şelaleleri hangisi? Büyük jürimize sorduk...

Foto muhabiri Coşkun Aral, Hürriyet Seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Atlas Dergisi Yayın Direktörü Murat Köksal, Yürüyüş rotaları rehberi Ersin Demirel, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Sinan Çakmak, Fotoğraf turları rehberi Faruk Akbaş, Atlas dergisi yazarı Yıldırım Güngör, gezgin, yazar Uğur Biryol, WWF Türkiye Direktörü Sedat Kalem seçti.

1. KURŞUNLU ŞELALESİ / ANTALYA
18 metre yükseklikten dökülen, 1991’de açılan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nın içerisinde yer alıyor. 33 hektarlık bölgede seyir terasları, çocuk parkı, restoran, yürüyüş yolları ve patikalar var. Antalya-Isparta Karayolu 28. km.










2. KAPUZBAŞI ŞELALELERİ / KAYSERİ 
Dağcıların uğrak yeri Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Yekpare kaya üzerinden büyük bir basınçla yedi ayrı koldan akan şelaleler basınçtan dolayı etkileyici seslerle dökülüyor. Etrafta bungalovlar ve piknik alanları mevcut. Yahyalı.




3. MARAL ŞELALESİ / ARTVİN
Yeşillikler içerindeki Maçahel Vadisi’nde bulunan şelale beş metre yükseklikten dökülüyor. Dicle Tuba Kılıç, “Patika yolu dışında bir ulaşımı olmaması doğanın korunmasını sağlamış. Asırlık ağaçların arasında, çok yüksek ve etkileyici bir şelale” diyor. Borçka.


















4. TORTUM ŞELALESİ / ERZURUM
22 metre genişliği olan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale dünyanın en önemli şelaleleri arasında gösteriliyor. Bir heyelan sonucu oluşan şelale için Saffet Emre Tonguç, “Tam bir doğa harikası, güneşli havalarda üzerinde beliren gökkuşağı ile fotoğraf tutkunları için ideal” diyor. Uzundere.


















5. AĞARAN ŞELALESİ / RİZE
Üç kilometrelik çay bahçeleri arasından geçerek ulaşılan şelale, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülüyor. Uğur Biryol, Ağaran için şunu söylüyor: “Etkileyici doğasıyla mutlaka görülmeli. Ayrıca üzerindeki gölette yüzebiliyorsunuz.' Çayeli.


























6. DÜDEN ŞELALELERİ / ANTALYA
Şehir merkezine sadece 10 km. uzaklıktaki iki şelale Konyaaltı ve Lara arasında Akdeniz’in mavisiyle buluşuyor. Şelalelerin büyüğü Aşağı Düden 50 metreden gürültüler çıkararak dökülüyor. 15 km. uzaklıktaki Yukarı Düden şelalesi ise altında bir mağarayı gizliyor. Merkez.
















7. MANAVGAT ŞELALESİ / ANTALYA
Kış aylarında yoğun debisinden dolayı şelale yerine delice akan bir ırmağa dönüşen Manavgat’a gitmek için en iyi mevsimdeyiz. Beş metrelik yükseklikten düşen şelale geniş görünümüyle etkileyici. Ayrıca dünyaca ünlü olduğunu da söylemek lazım. Manavgat.
















8. ÇİSELİ ŞELALESİ / ORDU
6 metreden dökülen şelale yaz-kış aynı debide akıyor. Altında üç tane daha küçük şelale var. Önündeki üç metre genişliğinde ve derinlikteki doğal gölde yüzebilirsiniz. İki km. uzaklıkta alabalık yiyebileceğiniz bir çiftlik de mevcut. Merkez.
















9. UÇAN 1 VE UÇAN 2 ŞELALELERİ
Antalya’da şelale denince akla Kurşunlu, Düden ve Manavgat gelir. Ancak Türkiye’nin ikinci uzunluktaki yürüyüş rotasın yanında bulunan bu iki şelale göz ardı edilmemeli. Uçan 1 62 metreden, Uçan 2 ise 78 metreden dökülüyor. Serik.
















10. MURADİYE ŞELALESİ / VAN
Yaklaşık 20 metreden dökülen şelalenin kaynağı Tendürek Dağı’ndan geliyor. Yıldırım Güngör, “Hem Van Gölü hem de Süphan Dağı manzarasına sahip. Eski lav tünelinden akan eşsiz bir şelale” diyor. Kışın buz tutan şelale fotoğrafçıların akınına uğruyor. Muradiye.

















Kaynak : Hürriyet Gazetesi Seyahat Eki (08.05.2016)