12 Ekim 2014 Pazar

Kayseri Rehberi Yayımlandı

Kayseri Valiliği'nin bir projesi olarak hazırlanan 'Kayseri Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi' yayımlandı. Kİtap kentin tanıtımının yanı sıra proje kapsamında oluşturulan temalı kültür yolları, bisiklet ve yürüyüş güzergahları ile ilgili ayrıntılı bilgiler ve haritalar içeriyor. Rehber kitabı edinmek için;


adresine e-posta gönderebilirsiniz.

22 Eylül 2014 Pazartesi

7 Eylül 2014 Pazar

Kamp-Karavan Mekanları ve Su Sporları Merkezleri Atlas Dergisi Ekinde

Atlas dergisi Ağustos ayında verdiği ekte Türkiye'nin kamp ve karavan için uygun mekanlarını tanıttı. Eylül ekinde ise popüler su sporlarının yapıldığı merkezler yer aldı.


İsdak İskilip Yaylaları 1. Yaz Şenliği



İSDAK (İskilip Kültür Turizm Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği), Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu rotalarını tanıtmak amacıyla yaz şenliği düzenliyor.

http://isdak.com/isdak-iskilip-yaylalari-1-yaz-senligi/

https://www.facebook.com/events/334817523343922/?ref=22

12 Temmuz 2014 Cumartesi

Rize Yaylaları Hürriyet Seyahat Eki'nde


Karadeniz yaylaları festivallere hazırlanıyor
Doğu Karadeniz sahillerindeki deniz suyu sıcaklığı 23 dereceye ulaştı. Yaylalarda ise yağmur mevsimi sona erdi. Doğaseverler için keşif zamanı başladı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’daki tulumlu horonlu yayla şenliklerinin çoğu ramazan sonrasına ertelendi. DHA muhabirleri yaylalar ve sahillerdeki yeni gelişmeleri araştırdı. Bölgeyle ilgili rehber kitaplar hazırlayan fotoğrafçı yazar Ersin Demirel de Rize’nin en güzel 5 yaylasını ve buzul gölünü seçti.
Ömür Avcı, Fatih Turan, Muhammet Kaçar, Adem Güngör, Hakan Kabahasanoğlu, Nedim Kovan (DHA) 7 Temmuz 2014

Rize’de ramazan nedeniyle festival ve şenlikler bayram sonrasına bırakıldı. 15’inci Uluslararası Kaçkar Dağcılık ve Turizm Şenliği, 15-19 Ağustos tarihinde başlıyor. 5 gün sürecek şenlikte yurtdışından gelecek dağcılar Rize merkezinde toplanacak, ardından Yukarı Kavron ve Mezovit yaylalarını gezecek. Kaçkar’a tırmanacak ekip Karadeniz Gölü ve Çaymakçur Yaylasından geçerek 5 gün sonra yeniden şehre dönecek. Rize ve Artvin’de Uluslararası Tulum ve Müzik Festivali’yse 3’üncü kez düzenleniyor. 11 ülkenin halk dansları toplulukları ve müzisyenleri 30 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında Rize ve Artvin’de gösteri yapacak.
OVİT GUINNESS İÇİN GÜN SAYIYOR
Rize’nin İkizdere ilçesi’nin 2 bin 2640 rakımlı Ovit Yaylası’nda 2 yıl aradan sonra yeniden şenlikler düzenlenecek. Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi öncülüğünde gerçekleştirilecek 16’ncı Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri’nde Karadeniz’e kıyı ülkelerin halk dansları toplulukları gösteri sunacak, yöre sanatçıları konser verecek. 1-3 Ağustos tarihleri arasında Ovit Yaylası’nda düzenlenecek şenliklerde, 650 kilo ağırlığındaki dev kazanda pişirilecek, 3.5 ton kavurma şenliğe katılan yaklaşık 50 bin kişiye ikram edilecek. Dev kazanda yapılacak rekor denemesi için Guinness Rekorlar Kitabı’na yapılan başvuru da kabul edildi. Artvin Arhavi’de Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 41’inci yılında Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin halk dansları ekiplerini ağırlayacak. 22-24 Ağustos tarihleri arasında 3 gün sürecek şenlikte hamsili ekmek yapma yarışması, çay toplama yarışması, fındık ayıklama yarışması, dik hızarda tahta kesme yarışması ile Laz böreği yapma yarışmaları yapılacak.

YENİ DOĞA PARKI
Güneysu Kaymakamlığı ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Handüzü Yaylası’nda yapımı tamamlanan Arap Düzü Doğa Parkı bu yaz ziyarete açıldı. Rize merkeze 35 dakika mesafede yer alan bin 400 rakımlı park, 106 hektar alan üzerinde kuruldu. 200 metresi basamaklı 800 metre taş döşeli asma ve tahta köprülerden oluşan yürüyüş parkuruyla seyir teraslarından oluşan alanda piknik alanları bulunuyor. Doğa parkına, projesi 1712’de Saraybosna’da yaptırılan Kardeşlik Çeşmesi benzeri bir çeşme inşa edildi. Arap Düzü Şelalesi seyir terasının da bulunduğu doğa parkı yaz aylarında ziyarete açık tutulacak.

TRABZON’DA 6 AY ŞENLİK VAR
Nisan ayında başlayan Trabzon’daki şenlikler eylülün sonlarına kadar devam ediyor. Yayla mevsiminde büyüklü küçüklü yüzlerce şenlik ve festival düzenleniyor. Maçka’da 7 Temmuz Soğuksu, Düzköy’de 19-20 Temmuz Hırsafa Karadağ, Vakfıkebir’de 12-13 Temmuz Karadağ Yaylası, Akçaabat’ta 20 Temmuz Hıdırnebi, Tonya-Şalpazarı-Gümüşhane sınırında 18 Temmuz Kadırga Yaylası, Şalpazarı’nda 26 Temmuz Sis Dağı Yaylası şenlikleri düzenlenecek. Ağostostaki şenliklerse şöyle: Akçaabat 10 Ağustos Kayabaşı Karaabdal Yayla Şenlikleri, Sürmene 9 Ağustos Zarha Dağı Şenlikleri, Çaykara 20 Ağustos’ta Sultanmurat, Düzköy 20 Ağustos Honefter Yayla Şenliği, Tonya Eylül’ün birinci haftasında Kadıralak Yayla Şenliği. Düzköy’deki   Karadağ Serda Şenliği Eylül’ün ilk haftası, Vakfıkebir-Tonya sınırındaki  Sivri Şenliği de 4 Eylül’de yapılacak. Trabzondaki festivallerin de öne çıkanları şöyle: Akçaabat Müzik ve Halkoyunları Festivali 31 Temmuz – 3 Ağustos, Çarşıbaşı Keşan, Kültür ve Balıkçılık Festivali 27 – 28 Temmuz, Maçka – Sumela Kültür ve Sanat Festivali Ağustos’un ilk haftası, Vakfıkebir Ekmek Festivali 4 – 6 Ağustos, Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali Ağustos’un son hafta sonu.

OTÇU GÖÇÜ GELENEĞİ YAŞATILIYOR
Sahilden bir saat uzaklıktaki yaylaları yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan Giresun’da en fazla Kümbet, Kulakkaya, Çakrak, Gölyanı, Ağaçbaşı, Sisdağı, Bektaş, Paşakonağı, Karaovacık, Anastos ve Karagöl yaylaları tercih ediliyor. Giresun’da da çok sayıda yayla şenliği düzenleniyor. Yayla şenliklerinin temelinde Doğu Karadeniz’de yaygın bir gelenek olan ‘Otçu göçü’ yatıyor.  Mısır otunun alınması ile fındık toplamaya başlama zamanı arasında kalan 15-20 günlük (Temmuz’un 15’inden sonra) süreyi kapsayan bu dönemde perşembe ve cuma günleri yaylaya götürülecek yiyecek ve giyecekler paketlenir. Sonra yola çıkılır. Geçmişin getirdiği örf-adet gereği yolculuk sırasında pınar başlarında oturulur. Yenilir, içilir, türküler söylenir, horonlar oynanır. Bu geleneklerin kaybolması tehlikesi üzerine eski günlerin tekrar yaşanması amacıyla yayla şenlikleri düzenlenmeye başlanılmış ve büyük ilgi görmüştür.

RAMAZAN SONRASI ŞENLİĞİN ADRESİ KÜMBET

Giresun’da da haziranda başlayan yayla şenlikleri eylüle kadar devam ediyor. Ancak yıllardır Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle bazı etkinlikler iptal ediliyor, bazılarıysa ramazan sonrasına erteleniyor. Bu yılki şenliklerin çoğu da ramazan sonrasına ertelendi. Temmuz ayı boyunca şu ana kadar sadece Kulakkaya Ağaçbaşı Yayla şenliği gerçekleştirildi. Şenlikler ramazan sonrası 3 Ağustos’ta Kümbet ile başlayacak. Her yıl 20 bin kişinin üzerinde katılımın olduğu Kümbet, Giresun’un en eski ve coşkulu geçen şenliği olarak biliniyor. Birçok şenlik Ramazan dolayısıyla ertelenip iptal edilirken, Kuşdili Festivali, Görele Kemençe Horon Günleri, Bektaş Yayla Şenliği, Çamoluk Bal ve Alucra Ekin Festivali’nin yapılması bekleniyor. Tarihleri henüz açıklanmayan bu şenlik ve festivallerin duyurusu ilgili belediyelerin internet sitelerinden yapılacak.

Ordu’da ziyaret edilen yaylaların başında Kabadüz ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası ile Aybastı’daki bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası geliyor. 907 yıldır Aybastı Perşembe Yaylası’nda yayla şenliği ve güreşler düzenleniyor. Ordu’nun en kalabalık yayla şenliği sayılan Perşembe Yaylası’na her yıl 100 bine yakın ziyaretçi katılıyor.
MAVİ BAYRAK YOK AMA ‘MÜKEMMEL’ DENİZ VAR
Karadeniz sahil yoluyla birlikte Karadeniz’deki plajlar azaldı. Ancak yine de Sağlık Müdürlüğü’nün belirlediği pek çok noktada Karadenizliler serinleyebiliyor. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’u kapsayan Doğu Karadeniz sahillerinde Mavi Bayrak bulunmuyor. Rize Belediyesi tarafından geçen yıl düzenlemesi yapılan Alipaşa Plajı’ndaki çalışmalar tamamlandı. Kent merkezine bir kilometre uzaklıktaki plaj yazın şu sıralar taşıyor. Plajın yeme içme yerleri ve özel çardaklarda dinlenme alanı var. Halk plajına giriş ücretsiz. Limanköy Aile Plajı ise 4 dönüm arazi üzerine kurulu 1500 kapasiteli plaj. Voleybol, futbol, kano, jet ski gibi aktiviteler yer alıyor. Rize’deki 80 kilometrelik kıyı şeridi boyunca denize girilebilen plajlarsa şöyle: Alipaşa, Gündoğdu Bozukkale, İyidere ilçesinde Sarayköy ve Yalıköy, Fındıklı ilçesinde Kıyıcık ve Yeniköy, Ardeşen ilçesinde Karaoğlu, Pazar ilçesinde Hamidiye, Pazar İlçesi’nde Sivrikale, Çayeli ilçesinde Halk, Limanköy ve Saklıbahçe. Artvin’in 40 kilometrelik sahilinde en büyük plajsa Kemalpaşa beldesinde. Kopmuş Plajı’nın bir kilometrelik kumsalında 4 bin kişi aynı anda denize girebiliyor, doğaseverler çadır kurup kamp yapabiliyor.

YUMURTLAMA DÖNEMİ DIŞINDA ADAYA GİRİŞ SERBEST

Karadeniz Sahil Yolu’nun yapılmasının ardından onlarca doğal plajını kaybeden Trabzon’da, tüm Doğu Karadeniz’de olduğu gibi Mavi Bayraklı plaj yok. 110 kilometrelik Trabzon sahili boyunca il sağlık müdürlüğü tarafından denize girilebilecek 22 nokta, ‘mükemmel’ ve ‘iyi’ olarak değerlendirildi. Mükemmel sınıfında Akçaabat Salacık, Beşikdüzü Liman Arkası, Çarşıbaşı Kerem, Yoroz ve Belediye plajları, Of Soğukpınar ve Çamburnu Vaha plajı yer alıyor. Daha önce tüm sahil boyunca denize girilebilen Trabzon’un kent merkezinde artık tek bir plaj bile bulunmuyor.

Giresun’un sahillerinin neredeyse tamamında denize giriliyor. Giresunlular’ın ve komşu illerden gelenlerin tercih ettiği plajlar şöyle: Giresun Belediyesi Halk Plajı, Jandarma Plajı, Sky Beach, Çerkez, Bodimeli, Espiye Uluburun, Keşap Asarkaya, Burunucu Ofran Plajı, Piraziz Eğrice, Görele Deliklitaş, Kulak Beach, Keşap Düzköy Plajı, Eynesil Boztepe altı, Tirebolu Yılgın Plajı ve Küçükçay Koyu ile Tirebolu Belediye plajları. Karadeniz sahil yolunun yapılmasından sonra sahilde bulunan eğlence mekânları kapanınca eğlence mekânları mazide kaldı. Ancak bazı plajlar zaman zaman küçük çaplı eğlenceler düzenleyerek vatandaşın ilgisini çekmeye çalışıyor. Giresun İl Sağlık Müdürlüğü,  ayda iki kez deniz suyu numunesi alarak kontrol yapıyor. Kirli yerleri açıklıyor. Giresun Adası da denize girmek isteyenlerin en fazla tercih ettiği yerler arasında. Mayıs-haziran arasında kuşların yumurtlama dönemi olduğu için ziyaret yasaklanan ada, diğer tarihlerde piknik yapıp denize girmek isteyenlerle dolup taşıyor. Önceden izin alınarak adadaki bekçi kontrolünde kamp yapmak da mümkün.

110 kilometre kıyı şeridi bulunan Ordu’da halk plajlarının yanı sıra özel işletmeciler tarafından işletilen plajlar da bulunuyor. Ünye’deki Uzunkum Halk Plajı en çok tercih edilen plajlar arasında. Ayrıca Perşembe’deki Çaka Plajı, Aktaş, Pupa plajları ile Gülyalı’daki Mavi Dünya Plajı’na 5 TL karşılığında girmek mümkün.
 

YENİ MEKÂNLARIN TERCİHİ YEREL LEZZETLER 
Rize’nin Gündoğdu Mahallesi sahilindeki Kuzey Balık Restoran taze balığın adresi oldu. Mönüsünde mezgit, kalkan, istavrit ve diğer balık çeşitlerinin bulunduğu restoran Laz böreği gibi yerel lezzetlerin de tadılabileceği bir mekân. Fırtına Vadisi’ndeki Osmanlı, Pınar ve Ayder Doğa Alabalık Tesisleri’nin mönüsünde alabalık, muhlama, lahana sarma ve diğer yöre lezzetleri bulunuyor. Güneysu İlçesi’ndeki Dört Mevsim Alabalık Restoran’da alabalıktan sac kavurma yapılıyor. Ayrıca mıhlama ve kiremitte köfte gibi lezzetleri tatmak da mümkün. Rize Belediyesi tarafından Fener Mahallesi Sahili’nde 300 metrekare alan üzerinde kurulan Rize Belediyesi Fener Sosyal Tesisleri de en iyi çayın adresi oldu. Bir yandan bakır demlikte çay yudumlarken bir yandan da enfes Karadeniz manzarasını seyretme olanağı var.

YEREL KAHVALTININ ADRESİ EZMOCE
 

Artvin’in Arhavi ilçesinde merkeze sadece iki kilometre uzaklıkta, doğayla iç içe yer alan Ezmoce, yıkılan evlerden toplanan malzemelerle yapılmış bir geri dönüşüm evi. Sanatçı Birol Topaloğlu’na ait Ezmoce Köy Evi’nde çevre düzeninin tüm detayları Topaloğlu tarafından tasarlandı ve geleneksel yaşam değerleri bu evde yeniden hayat buldu. Birbirinden farklı odaları, el işi dantel perdeleri, ahşap dolapları, taş banyosu, bakır kapları ve tahta kaşıklarıyla Ezmoce Köy Evi, mistik bir atmosfere sahip. Konaklama ve yerel kahvaltı verilen Ezmoce Köy Evi’nde ekmekler kuzinede pişiyor, mısır unu su değirmeninde öğütülüyor. Kahvaltı için özel hazırlanmış Yusufeli zeytinleri, ev yapımı reçeller, köy tereyağı ve peynir ikramı yapılıyor, sebze, meyve ve yeşillikler bahçeden doğal ortamda taze toplanıyor, misafirlere katkısız doğal yemekler sunuluyor.

KÖFTE DEYİNCE AKÇAABAT

Trabzon’a gelip de köfte–balık–pide üçlemesini yapmadan olmaz. Neredeyse her sokakta rastlanan köftecilerden öne çıkanlar Akçaabat’taki Nihat Usta, Körfez, Cemil Usta, Trabzon Faroz Mevkii’ndeki İkram Sofrası, Atatürk Alanı’ndaki İskenderpaşa Köfte Salonu. Balıktaysa Akçaabat’ın Darıca Mevkii ve şehir merkezindeki Kahramanmaraş Caddesi’nde restoranları bulunan Fevzi Hoca, Beşirli’deki Gani Balık öne çıkan adreslerden. Pide denince akla Atatürk Alanı’ndaki Ertuğrul ve Uzunsokak’taki Çardak geliyor. Trabzon’da ayrıca camiye dönüştürülen Ayasofya Müzesi’nin bahçesinde yöresel lezzetleri tadabilir, Pazarkapı Mahallesi’ndeki Kalkanoğlu’nda kavurmalı pilav, kurufasulye, komposto ile kendinize ziyafet çekebilir, Muharrem Usta ve Akçay lokantalarında ünlü Trabzon dönerinin tadına bakabilirsiniz. Akçaabat’taki Galanima ve Lazeli restoranlarıysa balık ve etin yanında alkollü içki almak isteyenler için gidilmesi gereken mekânlar. 100. Yıl Parkı yanındaki Süleyman Restoran da şık mekânı ve lezzetli mönüsüyle içki eşliğinde yemek isteyenlerin tercihi.
Kaynak : Hürriyet Seyahat Eki 7 Temmuz 2014

14 Haziran 2014 Cumartesi

Çorum'da Kanyona Yürüyüş Yolu


Kanyona Yürüyüş Yolu 
            
Çorum ilinin Ortaköy ilçesinde yer alan İncesu Kanyonu’na 1700 metrelik Türkiye’nin en uzun ahşap yürüyüş platformu yapıldı.
 
Muğla Fethiye’deki Saklıkent ve Malatya Darende’deki Tohma Kanyonu’yla birlikte Türkiye’nin kanyon yürüyüşlerine bir yenisi daha eklendi. Çorum ilinin Ortaköy ilçesinde yer alan İncesu Kanyonu’na 1700 metrelik Türkiye’nin en uzun ahşap yürüyüş platformu yapıldı. Hitit Yolu projesinin devamı niteliğindeki çalışma, Çekerek Irmağı’nın geçtiği kanyon içerisindeki Anadolu’nun en büyük Kybele kaya kabartmasına ulaşmayı sağlıyor. Kabartma, yüzü tahrip olmasına karşın iki metrelik boyutlarıyla Çorum ilinin önemli tarihi değerlerinden biri. Ayrıca kanyon girişinde mesire alanı düzenlemesi yapılarak turizme kazandırıldı. İncesu’ya gelenler kanyon üzerindeki kale kalıntılarını ve Ortaköy’deki Hitit yerleşimi Şapinuva ören yerini gezebilir.

Kaynak : ATLAS HAZİRAN 2014 / 255. SAYI

25 Mayıs 2014 Pazar

Erciyes'in eteklerinde tarih yatıyor


Kayseri Valiliği’nin sürdürdüğü “Kayseri Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları/Turizm Keşif Rehberi” çalışmaları sırasında Erciyes Dağı’nın eteklerinde tespit edilen tarihi su kemeri, taş kemer köprü ve Roma havuzunun kültür envanterine dâhil edilmesi için çalışma başlatıldı.

Vali Orhan Düzgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri’nin köklü tarihi ve kültürel yapısı ile zengin doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması ve hak ettiği değeri bulabilmesi amacıyla bir süreden beri uzman kişilerce çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Bu amaçla başlatılan çalışmalardan birisinin de Kayseri’nin Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları ile Turizm Keşif Rehberi’nin hazırlanmasına yönelik olduğunu kaydeden Vali Düzgün, çalışmalar sırasında Erciyes Dağı’nın Tekir Bölgesi’nde tarihi değeri bulunan su kemeri, taş kemer köprü ve Roma Havuzu’na rastlanıldığını söyledi.

Yapılan ilk inceleme sonucunda, tarihi yapıların kültür envanterine kayıtlı olmadığının belirlendiğini dile getiren Vali Düzgün, “Yürüyüş rotaları uzmanlarımızın alan çalışması yaptığı sırada tespit ettiği tarihi eserlerimizin kayıt altına alınması ve korunması amacıyla Kültür Müdürlüğümüzü harekete geçirdik. Tarihi eserlerimizi korumak ve kentimizin tarihi ve kültürel mirasına dâhil etmek amacıyla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da kısa sürede tarihi eserleri tescil edecek” dedi.

Tekir yaylası Çaylakçukuru Deresi üzerindeki Süt Köprü, Çaylakçukuru mevkiindeki bir tarlanın ortasındaki Roma Havuzu ve Çakıllıyurt mevki Seyfe Deresi üzerindeki ortası yıkık Su Kemeri’nin Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.



10 Mayıs 2014 Cumartesi

Rize tanıtım kitapçıkları Atlas Mayıs sayısında

Atlas dergisinin Mayıs sayısında, Rize için hazırlanan kitapçıklarla (Köprüler, Şelaleler, Yaylalar, Buzul Gölleri, Macera Rotaları, Konaklar, Çiçekler, Turizm Keşif Rehberi) ilgili tanıtım yazısına yer verildi.




7 Mayıs 2014 Çarşamba

Kayseri Doğa Yürüyüş Rotaları

Kayseri Valiliği tarafından yürütülen ''Kayseri Doğa Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi'' projesi kapsamında, turistik yürüyüş parkurları ve turistler için keşif rehberi hazırlanacak.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına Kayseri Valisi Orhan Düzgün, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, bazı ilçelerin belediye başkanları, turizm şirketlerinin temsilcileri ve proje sorumluları katıldı. Toplantıda konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Türkiye'ye geçen yıl 35 milyon turist geldiğini ve sayı olarak en çok turist çeken 7'nci ülke olduğunu belirterek, ''Ancak ülkemize gelen bu 35 milyon turistten sadece yüzde çeyreği Kayseri'ye geliyor. Kayseri'nin sahip olduğu kültür varlıkları ve potansiyeliyle turizm gelirinden daha fazla pay sahibi olması gerekiyor. Turizmin gelişmesi için 3 eksiğin o bölge ya da şehirde giderilmesi gerekir. Bunlardan birisi ulaşım. Kayseri ulaşım konusunda çok şanslı bir il, havaalanı şehrin neredeyse içerisinde ve uçakla gelen turistler, çok kısa bir sürede konaklayacakları otellere geçiş yapabiliyorlar. Diğer bir konu da turistlerin gelince kalabilecekleri yerler. Bu konuda da Kayseri iyi bir potansiyele sahip. Üçüncüsü ise tanıtım. Bu konuda yapılacak bazı şeyler olduğunu düşünüyorum. Kayseri'nin turizm potansiyelini ve sahip olduğu kültürel, doğal varlıkları sürekli gündemde tutmak lazım'' dedi. Kayseri'de Soğanlı'dan başlayan ve Pınarbaşı'na kadar uzanan güzergahta çok sayıda turizm ve kültür eserlerinin bulunduğunu kaydeden Vali Düzgün, ''Bunların tanıtımı yapılıp yürüyüş rotaları hazırlanmalı. İşte bu proje, bu rotaları ve keşif rehberini içeriyor. Tanıtıma paralel olarak Kayseri'deki kültür varlıklarının restorasyon çalışmaları da devam ediyor'' ifadelerini kullandı.
 
Kayseri'nin, Konya ve Sivas'la birlikte Selçuklu'nun en önemli 3 yerleşim yeri olduğunu ifade eden Vali Orhan Düzgün, ''Bu anlamda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı Selçuklu Müzesi çok anlamlı ve çok güzel bir çalışma. Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde Selçuklu Müzesi'nden başlayan bir kültür yolu projesini de uygulamaya koydu. Bunlar, kentimize gelecek turistler için çok güzel çalışmalar. Bunların yanı sıra Kayseri'de bir de Kuş Müzesi açmayı planlıyoruz. Kuş Müzesi'nin çalışmaları devam ediyor ve bu müze de yakında hizmete açılacak'' diye konuştu.
 
Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ün konuşmalarının ardından, proje sorumlusu Ersin Demirel, Kayseri Doğa Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi projesi hakkında bilgiler verdi. Demirel, yürüyüş rotalarının, kültür turizminin alt kollarından birisi olduğunu ifade ederek, Soğanlı, Erciyes Dağı, Sultansazlığı, Yamula Baraj gölü gibi pek çok bölgede yürüyüş rotaları hazırladıklarını, Kayseri için çok daha fazla sayıda yürüyüş rotası hazırlanabileceğini, bunlar üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Proje sorumlusu Demirel, turistlere sunulacak alternatiflerin çoğalmasıyla, Kayseri'ye gelecek turist sayısının ve turistlerin Kayseri'de geçireceği gün sayısının kolaylıkla artırılabileceğini ifade etti.


Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/kayseri-nin-yuruyus-rotalari-ve-turizm-kayseri-yerelhaber-46146/

 

25 Nisan 2014 Cuma

Doğa Sizi Çağırıyor Projesi

Çorum İl Özel İdaresi’nin geçtiğimiz yıl başlattığı “Doğa Sizi Çağırıyor Projesi” bu yıl da devam ediyor.

Basın İlan Kurumu Çorum Şubesi ve İskilip Kültür Turizm Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Derneği’nin (İSTAK) de desteklediği “Hitit Yürüyüş Yolu ve Kızılırmak Havzası Gastronomi Yürüyüş Yolu” etkinliğine Basın İlan Çorumu Çorum Şubesi Müdürü Osman Bolluk, İSTAK Başkanı Hasan Güçlü,  yönetim kurulu üyeleri ve yerel gazeteciler katıldı.

Kızılırmak Havzası Gastronomi Yürüyüş Yolu’nun İskilip rotalarından Ahlatçık-Selbasan (2.5 km) ve Selbasan-Akpınar (3.5 km) yürüyüşlerinin ardından İskilip’te noktalanan gezide  ilk durak Karaburun Köyü oldu. Karaburun Köyü Camisi’nin açılışına katılan gazeteciler burada bir süre İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma ile sohbet etti.

Camii açılışının ardından Selbasan-Akpınar yürüyüş yoluna hareket eden ekip 5 kilometre boyunca yürüdü. Bu arada İskilip Ulu Cami, Kaya Mezarları, tarihi Arasta, Yazmalı Konak, Çatalkara Kültür Sanat Evi İskilip Kalesi, Atıf Hoca ve Gülbaba Türbeleri, Bedri Rahmi Eyuboğlu Sergi Salonu, Şeyh Yavsi Camii gezildi. 

Gezi fotoğrafları sergilenecek 

Etkinlikle ilgili bir değerlendirme yapan Basın İlan İl Kurumu Çorum Şube Müdürü Osman Bolluk, ‘Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu gezi ile doğanın önemine vurgu yapmak istedik. Amacımız yerel basın mensuplarını bir araya getirerek kaynaşmalarını sağlamaktı. Bu ve bundan sonraki gezilerde çekilen fotoğrafları Çorum Belediyemizin katkıları ile sergileyeceğiz.’ dedi.

Bolluk "Bundan sonra bu ve buna benzer projeler gerçekleştirerek hem şehrimizin tanıtımına katkı sağlamak hem de yerel gazetecilerimize doğayla baş başa rahat bir nefes aldırmak istiyoruz." diye konuştu. Bolluk, Çorum ve ilçelerinin bir çok tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri barındırdığına dikkat  çekerek, "Halkımız buraları gezip görerek tarihine ve doğasına sahip çıkmalıdır" vurgusunu yaptı.

İSTAK Başkanı Hasan Güçlü ise ‘Çorum yerel basın mensuplarını burada ağırlamaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bizler dernek olarak ilçemiz tarihi ve kültürünü koruma noktasında faaliyetlerimizi sürdürüp elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.’ dedi.
 

Kaynak : http://www.corumhakimiyet.net/Detay/48297/GAZETECILER-HEM-GEZDI-HEM-FOTOGRAF-CEKTI.aspx

17 Mart 2014 Pazartesi

Rize'nin Yeni Rehber Kitapları

Rize'nin tanıtımı için yapılan çalışmalar tamamlandı. Hazırlanan yeni rehber kitaplar yayımlandı. Rize tanıtım seti aşağıdaki kitaplardan oluşuyor:

- Köprüler Kenti Rize
- Şelaleler Kenti Rize
- Yaylalar Kenti Rize
- Buzul Gölleri Kenti Rize
- Macera Kenti Rize
- Konaklar Kenti Rize 
- Rize Turizm Keşif Rehberi
- Anadolu'nun Çiçek Bahçesi Rize