17 Mayıs 2011 Salı

'Güneş Kursunun İzinde' Hitit Yolu açılışı

Güneş Kursunun İzinde Hitit Yolu

Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları’nda düzenlenen 'Güneş Kursunun İzinde Hitit Yolu Yürüyüşü' 13 Mayıs 2011 Cumartesi günü başladı.


Güneş Kursunun İzinde Hitit Yolu
Çorum Valisi Nurullah Çakır tarafından geliştirilen, yerel rehber ve doğa fotoğrafçısı Ersin Demirel tarafından hayata geçirilen Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları’nda  düzenlenen 'Güneş Kursunun İzinde Hitit Yolu Yürüyüşü' ilk kez cumartesi günü saat 10.00’da başladı.

Hitit medeniyetini yeniden canlandırmak ve doğa yürüyüşlerinin turizmdeki farkındalığını artırmak amacıyla gerçekleştirilen ve Boğazkale Yazılıkaya ören yerinde başlayan yürüyüşe Çorum Valisi Nurullah Çakır, Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç, Akut Kurucu Üyesi Nasuh Mahruki, Likya yolunu keşfederek hayata geçiren araştırmacı rehber Kate Clow ile çok sayıda tur operatörü, rehber ve doğa yürüyüşçüsü katıldı.

Bilinen en eski yolda tarihe yolculuk
Vali Nurullah Çakır, yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada kesin olmamakla birlikte insanlık tarihinin bilinen en eski yolundan yürüyüş başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Akut Kurusu Üyesi Nasuh Mahruki de, Anadolu'nun keşfedilmemiş değerlere sahip ve bu tür organizasyonların değerlerin tanıtımı için çok önemli olduğunu bildirdi.

Likya yolunu turizme kazandıran araçtırmacı rehber Kate Clow ise, bütün yürüyüşçülerin Hitit Yolu’ndan yürümesini temenni etti.

300  kişilik yürüyüş
Hitit Yolu’nda ilk yürüyüş, yaklaşık 300 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Boğazkale Yazılıkaya Ören Yeri’nden başlayan yürüyüş, yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki güzergahtan Hattuşa Surları’nda sona erdi.

Hitit Yolu açılış programı çerçevesinde Hattuşa surlarında yamaç paraşütü ve kaya tırmanışı gösterileri düzenlendi.

Hattuşa’dan Şapinova’ya
Yaklaşık 300 kişilik gezi ekibi, Boğazkale Hattuşa’daki yürüyüş ve gösterilerin tamamlanmasının ardından Ortaköy ilçesinde bulunan Şapinova Ören Yeri’ni ve doğasıyla büyüleyen İncesu Kanyonu’nu gezdi.

Hitit Yürüyüş yolu projesi kapsamında 14 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen etkinlikler, Anitta Otel’de düzenlenen yemek yarışması ödül töreni ve Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştiriken gitar resitali ile sona erdi.